Voorzichtig meer mogelijk in zondagsschool- en jeugdwerk

9 maart 2021 ---Na aanleiding van de laatste persconferentie 8/03 zijn er geen wijzigingen voor ons werk ----

Voorzichtig gaat Nederland weer open, was de boodschap van demissionair premier Rutte en demissionair minister de Jonge tijdens de persconferentie van 23 februari jl. Ze kondigden een aantal voorzichtige versoepelingen aan. Maar wat betekenen die voor het zondagsschool- en jeugdwerk in de kerk? Wat kan wel? Wat kan (nog) niet?

In overleg met de verschillende bonden komen we tot het volgende advies:

- Er is ruimte voor buitenactiviteiten. Daarom adviseren wij om, nu we het voorjaar in gaan, activiteiten in de buitenlucht te organiseren voor de kinderen/jongeren. Denk hierbij aan een sportief toernooi, een strand- of boswandeling, een buitenspel. Uiteraard rekening houdend met geldende maatregelen en vooral ook de avondklok.

- Langzaam gaan we richting het einde van het jeugdwerkseizoen, van een seizoen wat nauwelijks (fysiek) opgestart is. Denk daarom goed na over een goede, samenbindende activiteit voor en met de kinderen/jongeren van de gemeente.

- Het daadwerkelijke seizoen loopt dan wel ten einde, maar probeer in de komende maanden op weg naar de zomervakantie een aantal activiteiten te organiseren voor de kinderen/jongeren van de gemeente.

- Blijf voorzichtig met binnenactiviteiten. Deze zijn gebonden aan veel maatregelen (conform het onderwijs). Naast de bekende maatregelen is daar ook de quarantaine-regel bij gekomen. Door deze regel moeten kinderen/jongeren en leidinggevenden bij een positieve test 10 dagen in quarantaine. Met kinderen of jongeren van verschillende scholen bij elkaar, kan dit gecompliceerde situaties opleveren. Vandaar dat wij niet adviseren om de (aan zeer strakke maatregelen gebonden) versoepelingen in het onderwijs, direct over te nemen voor het zondagsschoolwerk. Als je toch binnen activiteiten wilt organiseren moeten de maatregelen in acht genomen worden, zoals eerder verwoord in het protocol en natuurlijk in overleg met de kerkenraad.

In de komende tijd zullen we een aantal tips en ideeën delen. En zullen we ook concrete adviezen geven over de paasviering van de zondagsscholen

Laten we de kans die de voorzichtige versoepelingen aanreiken met beide handen aangrijpen. Onze kinderen/jongeren verdienen het dat we nu niet te lang nadenken, twijfelen en afwegingen maken. Laten we, onder de zegen van de Heere, met en voor hen aan de slag gaan. En om het met Augustinus te zeggen: ‘Heb hen lief’.

Voor de voorbereiding van uw Paasfeestviering vindt u op deze pagina materialen.

Praktische tips

-Bezorg een tas met mooie materialen voor de online lessen bij uw kinderen
-Denk aan het Paas nummer van Kind & Evangelie
-Puzzels