Voorbereidingen voor Kerstfeest 2020

Veel zondagsscholen beginnen rond deze tijd al met het voorbereiden van het komende Kerstfeest. Wijs, want voorbereiden en een goede keuze van de materialen vraagt tijd.

In veel gemeenten zijn de eerste voorbereidingen voor het kerstfeest al in volle gang. Maar hoe vieren we kerst met de kinderen van de zondagsschool of kinderclub in coronatijd? Wat is wel mogelijk en wat niet?

De commissie die zich in de gemeente bezighoud met de organisatie van de kerstviering met kinderen krijgt dit jaar een uitdagende taak. Want de toekomst is altijd onzeker, maar in deze tijd ervaren we die onzekerheid wel extra sterk. We weten niet hoe de situatie in december zal zijn, welke maatregelen er zullen gelden en wat mogelijk is. Graag helpen we gemeenteleden op weg die bezig zijn met de voorbereidingen.

Wat zijn mogelijke scenario’s die overwogen kunnen worden bij de voorbereidingen:

1. Een kerstfeestviering met de kinderen van de gemeente in de kerk, waarbij van elk gezin 1 ouder welkom is, de overige gemeenteleden kijken/luisteren thuis mee.
  2. Een kerstfeestviering met de kinderen van de gemeente in de kerk, waarbij alle gezinnen met kinderen onder de 12 jaar uitgenodigd worden, de overige gemeenteleden kijken/luisteren vanuit huis mee.

Bij deze eerste twee varianten kunnen (afhankelijk van het aantal gemeenteleden en de grootte van het kerkgebouw gemeenteleden extra uitgenodigd worden tot het maximale aantal met inachtneming van de 1,5 meter afstand tussen de gezinnen en volwassenen).

1. Een deel van de kinderen in de kerk (alleen degenen die een rol hebben bij de uitvoering van het programma), de overige kinderen en gemeenteleden kijken/luisteren live mee vanuit huis.
  2. Een digitale kerstfeestviering (eventueel centraal gemaakt voorafgaand aan het kerstfeest voor meerdere gemeenten) wat thuis bekeken kan worden i.v.m. een gehele lock down.
  3. Een digitale kerstfeestviering van de eigen gemeente, waarbij digitale onderdelen thuis of elders zijn opgenomen met een beperkt aantal kinderen en gemonteerd wordt naar een totaal programma met vertelling en dergelijke. Volledig door en voor eigen gemeente gemaakt.
  4. Geen viering
  5. Een tasje per gezin met materialen om thuis een kerstfeest viering met de kinderen te organiseren.

Belangrijke dingen om rekening mee te houden:

• Vanwege de extra organisatie die deze situatie vraagt is het wijs om tijdig bij ouders te informeren of de kinderen van het betreffende gezin mee doen met de kerstfeestviering.
  • Houd bij de voorbereiding rekening met verschillende scenario’s. De maatregelen volgen elkaar in hoog tempo op. Het is moeilijk maanden van te voren in te schatten welke maatregelen tijdens de kerstdagen zullen gelden.
  • Bedenk van te voren een goede manier om als leidinggevenden onderling de anderhalve meter afstand tijdens de viering te waarborgen wanneer jullie de viering laten plaatsvinden in de kerk.
  • Overleg met de kerkenraad over het zingen van de kinderen, houd hierin het plaatselijk protocol aan, of maak in overleg met de kerkenraad een uitzondering voor kinderen hierin.
  • In de tijd voor advent en kerst ontwikkelt Evangeliestek mooie materialen met verwerkingen voor de kinderen van de gemeente. Deze kunnen als cadeautjes uitgedeeld worden, maar ook benut worden als deel van de kerstviering thuis in de gezinnen.

Van harte Gods zegen en veel wijsheid gewenst bij het treffen van de voorbereidingen voor de viering!

We helpen u graag verder bij de voorbereidingen

1. Keuze van het thema voor het kerstprogramma. Op deze pagina vindt u de nodige voorbeeld programma’s (meer dan 50) met nieuwe (!) thema’s. Klik hier om direct naar de kerstprogramma’s te gaan

2. Ook zijn er meer dan 30 kerstverhalen beschikbaar met o.a. de nieuwste met de titel ‘kerstfeest op een bankej’. Klik hier om direct naar de Kerstverhalen te gaan

3. Wij kunnen alle kerstboeken voor uw leveren en indirect steunt u daarmee het werk van de zondagsscholenbond. Klik hier voor meer informatie

Van alle nieuwe boeken hebben we boekenrecensies voor de verschillende leeftijdsgroepen;
Klik hier voor Onderbouw 4-6, Middenbouw 7-9  en Bovenbouw 10-12, Bovenbouw 12 jaar en ouder

4. Bouwplaten zijn er ook in verschillende varianten. Lantaarns, tijdbalken, mobile e.d.
Klik hier om direct te bestellen

Ook kunnen we nieuwe bladwijzers leveren voor het Kerstfeest

5. Afscheid van de kinderen, natuurlijk ontvangen ze dan een  Bijbel en dagboek

6. Kerstnummer Kind & Evangelie
Al jaren brengen we een kerstnummer uit van het blad Kind & Evangelie. Het nieuwe kerstnummer van dit jaar is 24 pagina's dik en bevat naast het Bijbelverhaal, vrije verhalen, puzzels en knutsels die kinderen erg aanspreken. Men kan dit fullcolour kerstnummer van Kind & Evangelie uitdelen na een dienst in de kerk, na het kerstfeest met de kinderen of op de jeugdclub of misschien nog bij een andere gelegenheid. Klik hier om direct te bestellen

7. Kerstboekje
Speciaal voor het kerstfeest hebben we een nieuw boekje ontwikkeld met het verhaal van de Wijzen uit het Oosten in woord en beeld met een aantal puzzels en kleurplaten. Mooi om uit de delen aan de kinderen die nog niet op zondagsschool zitten en toch aanwezig zijn in de kerstfeestviering.

En de herders in het veld

Ook via Evangeliestek is een mooie boekje te bestellen. OOk goed om uit te delen aan kinderen die nog niet op zondagsschool zitten
Klik hier om direct te bestellen. Of hier om te downloaden
8. Plastic zakken, papieren tassen, inlegvellen